Afgelopen 29 oktober, was het eindelijk zover! Het reisje waar ik al zolang naar uitkeek, niet omdat ik deze koude maanden lekker naar het zonnetje ging, nee omdat ik naar een prachtig land als Zweden ging. Om daar lekker 4 verschillende bestemmingen aan te doen. Vandaag leid ik je door de highlights van de eerste stop van onze vakantie: Stockholm. Ik doe verslag van onze ervaringen en hoop jou hier en daar te inspireren en goede tips te geven!

Stockholm

Autohuur

Om van plek naar plek te komen, hebben we een auto gehuurd. Vanaf de luchthaven op Stockholm, pak je de shuttle bus naar het ‘rental park’. Hier kun je in het kantoortje jouw verhuurder bezoeken en krijg je uiteindelijk de auto mee. Wij huurden de auto via Sunny Cars. Voordeel van Sunny Cars is, is dat je volledig verzekerd bent voor schade en al dat soort dingen. Op de site van Sunny Cars is dit direct meegenomen in het te betalen bedrag, waardoor je direct weet waar je aan toe bent. Ook heb ik via via vernomen, dat de nooddienst erg goed is. Gelukkig, hebben we hier geen gebruik van hoeven maken. Grootste meevaller? We kregen een auto uit een klasse hoger mee en nog een automaat ook! Daar kan Sunny Cars natuurlijk niets aan doen, maar fijn was het wel.

Stockholm

Stockholm

Doorkijkje StockholmOnze eerste stop is Stockholm, vanzelfsprekend eigenlijk, want hier zijn we ook geland. We beginnen de reis in Zweden dus met een citytrip.

Overnachting:
We overnachten bijzonder in Stockholm. Niet in een hotel of appartement in een gebouw… Nee, we overnachten op een boot. Den Röda Båten is een botel, waar bij je hotelkamers of hostelkamers kunt huren. De kamer die wij hadden bleek een tweepersoons hostel kamer te zijn, een eigen badkamer hadden wij dus helaas niet. Van de kamers moet je geen luxe verwachten, maar de ervaring van het slapen op een boot was super leuk! Het ontbijt, dat je voor 80 kronen (8 euro nog wat) kunt bijboeken is basic, maar goed genoeg en de ontbijtruimte is super knus en gezellig! Al met al, waar voor je geld, want duur is het zeker niet.

What to do?

Stockholm is de locatie waar we echt wel het meeste hebben gedaan, hieronder zal ik een opsomming maken met wat waardevolle informatie omtrent wat je ziet. Maar niet alleen de bezienswaardigheden zijn de moeite waard. Het lopen langs het water, slenteren door de straatjes is ook super leuk om te doen. De stad is zo leuk en zo mooi! Het fijne van deze tijd van het jaar was, dat het ook nog eens super rustig was!

RIddarholmen Archipel

Riddarholmskyrkan

Riddarholmskyrkan StockholmStockholm is erg bekend, om de archipel van Stockholm. Een verzameling van eilanden die zich tot 80KM ten oosten uitstrekt. Bewoonde eilanden en verlaten rotseilandjes. Sommige zijn alleen per boot te bereiken, sommigen zijn makkelijker te bereiken of liggen zelfs ‘midden in de stad’ zoals Riddarholmen. Op dit eiland vind je de Riddarholmskyrkan Een kerk die valt onder de oudste gebouwen van de stad. Van oorsprong een Franciscaans klooster dat in de 13e eeuw werd gebouwd. Het kloostergebouw werd later afgebroken, maar de kerk is blijven staan. Het is toen in dienst genomen als de grafkerk van de koninklijke familie van Zweden. Toepasselijk genoeg, wordt de kerk ook alleen nog gebruikt voor begrafenissen.

Stadshuset

Van buiten vond ik het zelf een nogal kolossaal gebouw. Het stadhuis van Stockholm. Het is opvallend en heeft een hoge toren. De architectuur is geinspireerd op de paleize in Italie. DE toren is 106 meter hoog een heeft drie gouden kronen. In het hoogseizoen, kun je de toren beklimmen. Helaas, was de toren dat wij er waren gesloten.

Stadshuset Stockholm

Stadhuset ZwedenDe binnenkant van het stadhuis hebben wij niet bezocht, maar schijnen zeker de moeite waard te zijn. Wist je dat hier elk jaar het banket voor nobelprijswinnaats wordt gehouden? Je kunt de blauwe zaal met het prachtige orgel bewonderen. De blauwe zaal zou van origine blauw worden, maar van die plannen, heeft alleen de naam de eindstreep gehaald.

Het kolossale gebouw, deed mij meer aan als een kerk. Maar, wanneer je er naar binnen loopt (niet het gebouw in), maar de binnenplaats wordt je verrast door deze zelfde binnenplaats. Wanneer je doorloopt word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over het water. Zeker, de moeite waard en ik denk in de zomer een prachtige plek om even een pauze te houden.

Uitzicht Stadshuset

Wandelen in Gamla Stan

Gamla Stan is een wijk die je een meerdere Zweede plaatsen zult tegenkomen. Niet zo gek, want letterlijk vertaald betekent het de oude stad. Dit heeft eigenlijk weinig verdere uitleg nodig. Wandel rond, bekijk bezienswaardigheden en geniet van de sfeer in de nauwe kleurrijke straatjes. Ik was meteen verkocht!

Storkyrkan Stockholm

Storkyrkan

Vlak naar het koninklijk paleis, vind je straat die iets naar boven helt en uitloopt op de Storkyrkan. Een prachtig gebouw, wat later de oudste kerk van Stockholm blijkt. Naar verluidt stamt de kerk uit de 13e eeuw, maar is de bouw al veel eerder begonnen. Dezer dagen is de kerk het toneel van kroningen en huwelijkssluitingen van het Zweedse koninklijke huis.

Koninklijk paleis (Kungliga Slottet)

Een van de populairste bezienswaardigheden van Stockholm. Het Koninklijk paleis is het hele jaar door te bezoeken. Ik moet eerlijk bekennen, dat wij niet binnen geweest zijn. In het paleis kun je drie musea bezoeken die zich naast de koninklijke verblijven in het paleis hebben gevestigd. Daar is genoeg ruimte voor, het paleis is 1 van de grootste paleizen in Europa. Zelfs groter dan Buckingham Palace. Het paleis kent een oorsprong in de 13e eeuw. Toen heette het de Tre Kronor, vrij vertaald: De drie Kronen. Helaas kende het paleis in 1697 een grote brand en werd het volledig verwoest en vervolgens nieuw gebouwd. Dit nieuwe paleis was in 1754 pas klaar.

Kastellholmen & Skeppsholmen

Skeppsholmen

SkeppsholmenNaast Riddarholmen zijn ook deze twee eilanden van de archipel makkelijk te bereiken. Skeppsholmen is vertaald het scheepseiland. Dit eiland werd vroeger gebruikt als marinebasis. Tegenwoordig is het een rustig gedeelte van de stad, vooral gebruikt als cultuureiland. Je vindt er dan ook verscheidene musea.

Kasteel, kastellholmen

Kastellholmen, het kasteeleiland is verbonden met een brug aan Skeppsholmen. Wanneer je dit eilandje opgaat, loop je vaak direct naar het kasteel. Dit kasteel biedt je een prachtig uitzicht over de stad. Het kasteel dateert uit 1848 en wordt omringd door een aantal andere koninklijke gebouwen. Elke dag wordt er op het kasteel de Zweedse vlag gehesen, om zo te eren dat het land in vrede leeft.

Nordiska Museet

Nordsika Museet StockholmOp het prachtige Djurgarden vind je dit inmense museum. Wij zijn er niet binnen geweest, wegens ons korte verblijf. Maar ook de buitenkant van het museum is het bezoeken waard. Het is een heel indrukwekkend gebouw in de renaissancestijl. Ik zag het gebouw vanaf het kasteel op Kastellholmen en besloot: Daar wil ik heen lopen!

Het museum is het museum van de cultuurgeschiedenis en verschillende bevolkingsgroepen van Zweden. Het museum is opgezet door Artur Hazeluis, hij zette ook Skansen op. Waar ik het zo over ga hebben. In het museum vind je vooral heel veel cultuur objecten uit heel Scandinavie.

Skansen

Wanneer je bij het Nordiska Museet doorloopt, kom je uit bij 1 van de ingangen van Skansen. Skansen werd in 1891 gesticht en is daarmee het oudste openluchtmuseum in Europa. De bedoeling was, om inwoners van Stockholm te laten zien, hoe Zweden in andere delen van het land woonden. Tegenwoordig is het een hele populaire trekpleister, waar de oudere bouwstijlen van Zweden bewaart zijn. De meeste gebouwen stammen uit de 18e of 19e eeuw. Denk hierbij aan een centrum van een stadje, met een kerk, school, winkels. Maar ook boerderijen, molens en werkplaatsen. Zoals bijvoorbeeld de werkplaats van een glasblazer. Alle mensen in het park (behalve de bezoekers) lopen rond in klederdracht.

Skansen Stockholm

Skansen Stockholm

Voor de afwisseling vind je er ook een dierentuin met dieren die in Scandinavie voorkomen. Een hele leuke plek om rond te lopen en cultuur te snuiven.

Grona Lund

Op hetzelfde Djurgarden vind je Grona Lund. Een pretpark van meer dan 120 jaar oud. Toen wij er waren, werd hier uitbundig halloween gevierd. Het park heeft verscheidene achtbanen, een hele leuke stijl en heel veel opties qua eten! Let wel op, je ingangsticket is niet je achtbaan ticket. Daarvoor koop je een bandje (onbeperkt) of losse tickets. Dus elk atractie kost ook geld. Iets wat ik ook terug zag in het park in Denemarken. De entrée is dus niet duur en perfect om even rond te kijken. Voor de achtbaan liefhebbers wellicht een prijzig bezoek, maar voor de mensen die alleen mee zijn voor de gezelligheid, toch wel erg fijn!

Grona Lund Stockholm Pretpark

Eten en drinken

Betreffende het eten en drinken, moet ik eerlijk bekennen, dat we niet veel bijzonders hebben gedaan! Wel, wil ik een tip meegeven… Let op de valuta met het geven van je fooi! Reken het nog even na, zo wilde de situatie, dat wij per ongeluk maar €0,82 fooi gaven, omgerekend. We zijn nog nooit zo snel weggelopen uit een restaurant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *