Vorig jaar ben ik er mee begonnen, maar heb ik het niet afgemaakt. Dit jaar wil ik het weer oppakken, elke maand een update over mijn trainingen en de mee- en tegenvallers daarin. Te beginnen dus met januari!

Week 01

Schema:
Woensdag 01 januari: Tempoloop 10KM < 5’50’’ Donderdag 02 januari: Rust
Vrijdag 04 januari: Rust
Zaterdag 04 januari: Rustige korte duurloop 10KM
Zondag 05 januari: Herstellen: 5KM

Ik begin het jaar op 1 januari direct goed met een 10 kilometer tempoloop. Ik heb oudejaarsavond niets gedaan, dus voel me superfit en het is heerlijk rustig op straat. Op alle vlakken loopt het rondje goed en met 5’42’’ gemiddeld heb ik keurig aan de opdracht voldaan!

2 en 3 januari zijn beiden rustdagen, die ik toch ook echt wel nodig had! Even terugkeren in de regelmaat na de feestdagen. Ik ben echt een structuurjunk, dus al die feestdagen maken zowel mijn lichaam als mijn hoofd heel erg moe. De rustdagen zijn dan ook van harte welkom. En dat gebeurt niet vaak!

4 januari mag ik weer, er staat 10KM op de planning. Ik ben bij mijn vriend, dus moet ik een ronde zien te vinden. Ik besluit eerst een rondje om het meer te doen. Dit is ongeveer 5 kilometer. De eerste vier kilometers gaan zo slecht. Het moet echt uit mijn tenen komen. Zware benen, maken het rondje alles behalve plezierig. Vlak voor dat ik er op 5KM voor het huis van mijn vriend een einde aan wil breien, lijkt het toch wat lekkerder te gaan en besluit ik toch maar door te lopen. Hier heb ik op 8KM weer spijt van, maar he uiteindelijk toch 10KM volbracht! Tempo: 6’00’’, al voelde het veel langzamer.

De dag erop, de laatste training van de week, ook een zware 5 KM, misschien ook omdat ik mij helemaal niet aan het hersteltempo hield. Maar goed, de week zit er op!

Week 02

Schema:
Maandag 06 januari: Tempoloop 10KM < 5’50’’ Dinsdag 07 januari: Rust
Woensdag 08 januari: Bootcamp
Donderdag 09 januari: Fitness
Vrijdag 10 januari: Rust
Zaterdag 11 januari: Loslopen: 5KM
Zondag 12 januari: Egmond Halve Marathon

Het rondje van maandag begon zwaar, maar ging gelukkig steeds makkelijker. Lekker even mijn hoofd leegmaken. Mentaal zat ik er even doorheen, dus wat is er dan lekkerder dan een rondje lopen? Mijn opdracht van de training liet ik even varen, maar uiteindelijk voldeed ik er toch prima aan!

Na 3 dagen sporten, heb ik een rustdag je ingepland. Gevolgd door twee dagen krachttraining. Bij de bootcampo op woensdag merk ik direct dat ik een tijd niet ben geweest. Minder kracht, maar we gaan dit weer doorpakken! De dag erop fitnessen daarentegen, ging heerlijk. Dat is heel lang geleden, maar motiveert me wel weer om dit door te pakken.

Vrijdag heb ik een dagje rust en zaterdag neem ik stiekem ook nog een dagje rust. Foei, het loslopen van 5KM overgeslagen.

Zondag was het dan eindelijk tijd voor de Egmond Halve Marathon een lichamelijk, maar vooral een mentale strijd. Meer daarover lees je hier.

Week 03

Schema:
Maandag 13 januari: Rust
Dinsdag 14 januari: 10KM herstellen
Woensdag 15 januari: Bootcamp
Donderdag 16 januari: Rust
Vrijdag 17 januari: Fitness
Zaterdag 18 januari: 10KM Vondelparkloop
Zondag 19 januari: 28KM duurloop

Ik begin de week met een dagje welverdiende rust na de Egmond Halve Marathon en dinsdag mag ik weer aan de bak met de 10KM! Het rondje begint eigenlijk heerlijk, lekker rustig herstellen. Tot op een kilometer of 5.5, het in mijn kuit schiet. Even rekken en doorlopen, maar het gaat niet weg. Op Kilometer 6.5 neem ik het onzeker voor het onzekere en stop ik met hardlopen. De laatste 3.5 kilometer, leg ik wandelend af. Maar ook dit gaat niet van harte. Help!

Woensdag wil ik in verband met mijn kuit niet gaan bootcampen en dus besluit ik te gaan zwemmen! Eerste gedachte? Moet ik vaker doen! Lekker een avondje bijgekletst met mijn moeder en ruim 2 kilometer gezwommen. Heerlijk.

Donderdag is het rustdag en vrijdag neem ik rust, ik heb simpelweg geen zin. Ik ben druk bezig met het leren voor een aantal papieren die ik moet halen voor het werk en die prioriteit ligt deze avond even hoger.

Zaterdag is het tijd voor de Vondelparkloop by Night, geen opdracht, gewoon lopen. Meer daarover lees je hier!

Zondag skip ik de duurloop, onverwachte quality time met mijn zusje en moeder kreeg vandaag de voorkeur. Absoluut niet blij, dat ik mijn training skipte. Maar de ze gezellige dag maakte een hoop goed. Lekker, om even vrije tijd te hebben, zonder van alles te moeten!

Week 04

Schema:
Maandag 20 januari: Langzame duurloop 15KM
Dinsdag 21 januari: Rust
Woensdag 22 januari: Bootcamp
Donderdag 23 januari: Fitness
Vrijdag 24 januari: Rust
Zaterdag 25 januari: 10KM
Zondag 26 januari: 5KM herstellen

De maandag besluit ik geen 15KM te lopen, mar de 28 KM die ik de dag er voor op de planning had. Dit ging echt heerlijk! Mijn moeder die halverwege mee kwam fietsen, zorgde voor mentale ondersteuning en qua tempo heb ik mijzelf verbaasd. Oprecht een runnershigh zo op de maandag na een duurloop. Heerlijk!

De dag erna is een rustdag en de rest van de week wordt dat onverwachts ook. Alle balletje die ik hoog wil houden, worden me even te veel. Ik ben toe aan rust, maar dan ook echt rust. Mentaal en lichamelijk. One thing at a time. Even een weekje opladen en dan weer knallen!

Week 05

Schema:
Maandag 27 januari: Langzame duurloop 15KM
Dinsdag 28 januari: Fitness
Woensdag 29 januari: Bootcamp
Donderdag 30 januari: Rust
Vrijdag 31 januari: 10KM tempoloop

Maandag stond er 7KM intervallen op de planning. Omdat ik een week niets had gedaan, besloot ik het intervallen even te laten voor wat het is. Het was een zwaar rondje, maar heerlijk om weer bezig te zijn!

Dinsdag zou ik eigenlijk gaan lopen, maar omdat zuslief wilde fitnessen, werd dit fitnessen en gooide ik de planning even om. Het fitnessen ging met de armen prima, maar mijn benen hadden er wat meer moeite mee. Nog veel verbetering in te halen, maar dat gaat goedkomen.

Woensdag heb ik normaal altijd de bootcamp gepland staan, maar zondag was ik naar de winkel voor nieuwe hardloopschoenen en die zijn binnen gekomen. Dus besluit ik voor een testrondje te gaan. Waar het eigenlijk hersteltempo moest zijn, ging dat niet helemaal op. Blame it on the new shoes, zullen we dan maar zeggen!

Donderdag is een rustdag en door dat de planning enigszins veranderd en in de soep loopt, wordt vrijdag dat ook. Maar, beloof ik mezelf… Morgen mag ik dan wat extra kilometers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *