Castelo de Sao JorgeIn mijn vrije weekenden, probeer ik zoveel mogelijke plekken in en om Lissabon te ontdekken. Eentje daarvan was Castelo de São Jorge een paar weekjes geleden. Op een brakke zondag, begaf ik me door de heuvels naar dit kasteel. Wat tevens een van de bekendste toeristische bezienswaardigheden is van Lissabon.

Het Castelo de São Jorge ligt op de hoogste heuvel van de stad en dat is te merken. We lopen vanaf het Praça do Comércio, naar het kasteel toe. Een behoorlijk klim! De heuvel is 110 meter hoog en ligt in de wijk Alfama.

Castelo de São Jorge tijdens de Middeleeuwen

In de middeleeuwen vond Reconquista plaats, een 800 jarige periode waarin verschillende plekken werden veroverd door de Christenen op de Moren. In 1147 vond de tweede kruistocht plaats en werd de stad Lissabon veroverd. Vervolgens kon het kasteel bieden ter verdediging tegen de Moren. Na deze periode werd Lissabon de hoofdstad, het kasteel transformeerde van verdedigingslinie, naar koninklijk paleis. Dit paleis, de Alcáçova werd in 1300 gerenoveerd in opdracht van koning Dinis I.

Rond het einde van de 14e eeuw, werd het Castelo de São Jorge gewijs aan Sint Joris door João I. Vanaf de 14e eeuw, werd een van de torens van het kasteel gebruikt als Koninklijk archief. Deze toren heette Toorre de Ulisses of Torre Albarrã. Leuk feitje is, dat tegenwoordig de Nationale Archieven van Portugal nog steeds de Torre do Tombo worden genoemd. Dit betekent Toren van het Archief.

Toen Vasco da Gama – de ontdekkingsreiziger en de leider van de eerste expeditie van Portugal naar India – terugkeerde van de expeditie naar India, werd hij ontvangen in het kasteel door Koning Manuel I. Hij werd ontvangen als nationale held in 1498.

Castelo Sao Jorge

En daarna…

Toen in de 16e eeuw het Ribeira Paleis werd opgetrokken (waar nu het Praça do Comércio is), verloor het kasteel zijn status als Koninklijk paleis. Echter, toen de aardbeving in 1531 dat paleis compleet verwoestte, gaf koning Sebastiao I de opdracht om het kasteel weer klaar te maken voor gebruik door de koninklijke familie. Dit werd nooit afgerond, want Portugal kreeg te maken met een opvolgingscrisis. In de periode dat Spanje heerste over Portugal (de Iberische Unie), werd het kasteel gebruikt als legerkazerne en gevangenis.

Castelo de Sao Jorge

Toen in 1755 de grote aardbeving bijna de hele stad Lissabon verwoestte, raakte ook Castelo de São Jorge zwaar beschadigd en uiteindelijk in verval. In 1910 werd het kasteel erkend als nationaal monument en in de 20e eeuw kwam er een einde aan het verval. Namelijk in de jaren 40, na een grondige renovatie. Die het kasteel maakt, zoals het vandaag is.

Uitzicht Castelo de Sao Jorge

Castelo de São Jorge vandaag de dag

Vandaag de dag, is het kasteel een grote toeristische trekpleister en daar is de prijs ook naar. Voor 8,50 (volwassenen) kan je het kasteel bezoeken. Althans, wat er van over is. Je krijgt hiervoor wel de meeste prachtige uitzichten over de stad, vanuit alle kanten en je kunt zelfs nog de torens op voor een nog mooier uitzicht, als je dit durft natuurlijk. Fijne is ook, dat een folder en de plattegrond, je precies kan vertellen welke plekken in het kasteel zich waar bevonden. Waan je in de middeleeuwen door op deze manier door Castelo de São Jorge rond te dwalen. Om nog verder de geschiedenis in te duiken, kun je ook het museum bezoeken dat binnenin gevestigd is.

Gelukkig bezocht ik het kasteel op een dag in de winter, waardoor het echte toeristenseizoen nog niet gestart is. Dit gaf de mogelijkheid om lekker rustig rond te slenteren, zonder honderden mensen om je heen te hebben. Echter, ga ik hier zeker nog een keer terug. Het prachtige uitzicht, geeft de perfecte gelegenheid om een mooie zonnige dag hier te eindigen met een hapje en een drankje. In de zomer is het kasteel namelijk geopend tot 21.00u ‘s avonds. Zelfs lokale inwoners (die gratis naar binnen kunnen), maken gebruik van deze gelegenheid.

Castelo de Sao Jorge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *