Het nieuwe jaar is net zes dagen jong, dus of we kunnen spreken van geslaagde en minder geslaagde goede voornemens? Nee, dat denk ik nog niet! Toch, kan ik me voorstellen dat wanneer meer hardlopen of starten met hardlopen tot jouw goede voornemens behoort het zeker in de maand januari lastig is om hier aan vast te houden. Koude, vieze, natte, grijze dagen zijn er deze maand namelijk in overvloed.

Voordelen van hardlopenNiet eens zo gek, dat sommige mensen ook mij voor gek verklaren wanneer ik toch door weer en wind naar buiten stap voor mijn training. Hoe ik dat volhoud? Natuurlijk smokkel ik hier en daar ook een training weg, of snoep ik er een kilometertje af. Echter weet ik dondersgoed, dat ik door moet zetten. 1 keer niet trainen, maakt het de tweede keer ook alleen maar makkelijker en verleidelijker. Maar hoe hou je dat nou vol?

Eens in de zoveel tijd doe ik mee aan een race, groot of klein, lang of kort, allerlei soorten races. Veel mensen vinden het stoer en leuk dat ik dit doe, anderen hebben zoiets van: Je gaat toch niet zoveel geld betalen om even een uurtje hard te lopen en weer te gaan?

Kort samengevat, tijd om de voordelen van het hardlopen eens op een rijtje te zetten! Wat zijn nou de voordelen van het hardlopen en het zo af en toe mee doen aan een hardloopevenement?

Linschotenloop 2019 Start

Gelijkgestemden

Het allergrootste voordeel dat ik uit Instagram, hardlopen en de evenementen haal, is dat er altijd gelijkgestemden aanwezig zijn. Mensen die net zo gek zijn op het hardlopen als jij bent. Ik hoor veel mensen die zich zorgen maken ‘omdat ze nog niet zo snel zijn’ of omdat ze naar hun eigen mening ‘raar lopen’. Kan best zo zijn, maar tijdens zo’n evenement kom je honderden lopers tegen! Ieder zijn eigen tempo, snel of langzaam en ieder zijn eigen loopje. Iedere loper past er tussen en iedere loper loopt goed op zijn manier. Iedereen heeft er alleen maar respect voor wat een ander doet, net begonnen of gevorderd: Je flikt het toch maar even wel!

Hardlopen houdt je fit

Of je nou af wilt vallen of niet, hardlopen houdt je fit en in shape. Ik ben zelf een ontzettende liefhebber van veel en lekker eten. Ik weet ook van mezelf, dat ik snel aankom wanneer ik teveel eet. Ik loop niet hard om af te vallen, althans, niet meer. Toch, is het een mooie manier om in shape te blijven en mijn lichaam fit en sterk te houden. Dat straal je dan uiteindelijk ook weer uit in zelf vertrouwen! Ook wanneer je niet van de gym houdt, is hardlopen een mooi alternatief als je af wilt vallen. Het is een super toegangelijke sport, die je zo duur kunt maken als je zelf wilt. Ook als je minder te besteden hebt, is hardlopen ontzettend geschikt.

Hardlopen maakt gelukkig(er)

Voordelen van hardlopenHet is inmiddels misschien algemeen bekend, dat je je van een rondje hardlopen doorgaans beter gaat voelen dan je deed. Tegenwoordig bestaat er zelfs ‘running therapy’ en dat is natuurlijk niet voor niets. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat een sportieve of fysieke activiteit effectief kan zijn bij de behandeling van depressie. Het schijnt zelfs, dat hardlopen dezelfde combinatie van stoffen aanmaakt in je hersenen als bepaalde drugs die voor een geluksgevoel zorgen. Hardlopen is misschien net zo verslavend, maar vele malen gezonder. Dus, voel je je down en heb je hierdoor geen zin in je rondje hardlopen? Onthou goed, dat je je na je rondje hardlopen altijd beter zal voelen!

Hardloopevenement als stok achter de deur

Voor mij is het hardlopen een gewoonte geworden, maar ook ik kamp met periodes waarin ik minder motivatie heb. Het inschrijven voor 1 of meerdere evenementen, geeft mij vaak dat extra zetje dat ik nodig heb. Ik wil uiteraard niet ongetraind aan de start verschijnen en daarom stap ik dan toch de regen maar weer in om mijn training te voldoen!

Nieuwe plekken ontdekken

Voordelen van hardlopenHet voordeel van nieuwe mensen ontmoeten, is ook dat deze mensen allemaal ergens vandaan komen in ons kleine kikkerlandje. Je leert nieuwe evenementen kennen, maar kunt ook afspreken om bij iemand in zijn ‘achtertuin’ een rondje te gaan lopen. Plekken waar je normaal wellicht nooit zal komen, maar die je nu ziet en je bent ook nog eens sportief bezig. Wat wil een mens nog meer?

Anyplace, anytime, anywhere

Ja, ook ik krijg bij het lezen van het bovenstaande een bepaald liedje van Kim Wilde in mijn hoofd. Sorry daarvoor! Ik denk, dat dit voordeel wel voor zich spreekt. Hardlopen kan altijd, elke dag en waar je maar wilt. Rondje in je pauze van werk? Het kan. Rondje terwijl je op vakantie bent, het kan. Je hebt alleen je spullen nodig. Geen gym waar je naartoe moet en die openingstijden kent. Nee, gewoon jij en het asfalt. ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat.

Goed voor de hersenen

Concentratieproblemen? Moeite met veranderingen? Daar zou wel eens verandering in kunnen komen. Hardlopen kan er voor zorgen dat je hersenen scherper worden, waardoor je sneller leert, je beter concentreert en je veranderingen vanzelfsprekend makkelijker oppakt. En niet alleen dat, ook je korte- en lange termijn geheugen zijn gebaat bij het hardlopen.

Goed, ik ben een hardloop enthousiasteling en kan zo nog wel even doorschrijven. Want wat dacht je van de mooie medailles die je krijgt bij het finishen bij veel evenementen? En al die mooie sportkleding die er tegenwoordig bestaat? Het hardlopen is een prachtsport, hopelijk mag ook jij dat in 2020 gaan ervaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *