De plek waar sprookjes waarheid worden! Met prachtige paleizen, een pittoresk historisch centrum en een indrukwekkend Moors kasteel is Sintra een van de mooiste plekken rond Lissabon. Tot nu toe ben ik hier 1 dag geweest. Uiteraard heb ik nog lang niet alles gezien, in dit eerste deel neem ik jullie mee op deze dag Sintra. Wat heb ik gezien en hoe heb ik mij verplaatst? En ik deel allereerst mijn nummer 1 tip: Als je langer in Lissabon verblijft, plan dan zeker meer dan 1 dag naar deze prachtige plek. Er is op korte afstand zoveel te prachtigs te zien in Sintra!

Lissabon – Sintra

Vanuit Lissabon pak je vanaf het station Oriente, Entrecampos of Sete Rios de linha de Sintra. Deze trein brengt je rechtstreeks naar Sintra. Daar stap je uit op het station, waar je gelijk merkt hoe toeristisch het hier geworden is inmiddels. Dan te bedenken dat ik hier was op een doodgewone dag in januari. Overal staan tuk tuks en tourguides, ik vraag me dan ook gelijk af hoe dit in het hoogseizoen zou moeten zijn?

Vanaf het station heb je een busstation en verderop nog een. Hier rijdt Scotturb, deze bussen hebben veel keuzes en brengen je naar bijna alle hoeken van Sintra. Ik besluit de bus te nemen naar het Castelo dos Mouros. Ondanks mijn eerdere idee om te gaan hiken. Het busstation kan ik vinden namelijk, maar de start van de uitgestippelde wandelroute niet. (Dit bleek achteraf heel erg makkelijk te zijn).

De bus leidt je door het kleine centrum, langs het Palacio Nacional de Sintra en vanuit daar ga je het natuurgebied in, het biedt prachtige uitzichten en alvast een voorproefje op het Palacio da Pena.

Castelo dos Mouros

Dit meer dan 100 jaren oude kasteel, ligt boven op een heuvel. De muren van het kasteel hebben een lengte van 450 meter. Het is een ontzettend groot oppervlakte. Vanaf de verschillende torens van het kasteel, heb je de meest prachtige uitzichten over Sintra. Je kan ook mooi het historische centrum in kijken van bovenaf, waar je weer het Palacio Nacional Sintra ziet. Ik zou hier uren rond kunnen lopen, als het wat warmer was geweest. Maar het waait hard zo hoog op de torens, dus besluit ik naar mijn volgende stop in Sintra te gaan.

Palacio da Pena

Palacia da Pena SintraDit noem ik oprecht het pareltje van Sintra. Wat een adembenemend mooi paleis, met zijn rode, gele en betegelde muren. Het is zo’n kleurrijk geheel dat met al zijn torens, zo uit een sprookje zou kunnen komen. Doordat het paleis vanaf de 18e eeuw verschillende eigenaren heeft gehad, zijn er zoveel verschillende bouwstijlen te zien.

In de 16de eeuw stond op de plek van het paleis een klooster, een aantal van de elementen zijn opgenomen in het paleis, zoals in de kapel. Deze is onveranderd en bevat nog een groot deel van de religieuze beeldhouwwerken.

Helaas kan je de zalen niet in, deze zijn afgezet, maar je kan goed rondkijken en een indruk krijgen hoe de koningen hier gewoond hebben. Er is namelijk niets veranderd aan het interieur. Ik moet wel eerlijk vermelden, dat ik nog een keer terug moet om binnen echt goed te kunnen kijken. Wellicht dat ik zelfs voor een rondleiding ga, die elke dag aangeboden wordt om 14.30. Naast alle andere paleizen, nog een reden om nog eens terug te keren naar dit plaatje.

Pena Palace Sintra Lisbon
Naast een ticket voor het paleis, had ik ook een ticket voor de prachtige tuinen rondom het paleis. De tuinen bieden je een uniek uitzicht op het paleis. Je vind hier een gedeelte met meren, kan tegen paard en wagen aanlopen en ziet het mooie chalet condessa edla. Maar ook voor de tuinen moet ik bekennen, nog lang niet alles gezien te hebben. To be continued in Sintra – Deel II.

Tuinen Parque Pena

Hiken naar het centrum

Bij de uitgang van de tuinen, stuit ik op een bord voor een hiking route naar het historisch centrum. Ik besluit deze te pakken in plaats van de bos en heb hier geen spijt van gehad. Het bracht me op de prachtigste plekjes in de natuur en boodt prachtige uitzichten. Blij was ik wel, dat het hoogseizoen nog niet gestart was. Ik kon rustig mijn gang gaan en overal rustig lopen en genieten.

Onderweg hiken Sintra

Kaartje nummer drie: Parque e Palácio de Monserrate

Van te voren had ik op internet drie tickets gekocht, zodat ik niet lang in de rij moest en je krijgt hierdoor ook nog eens een fijne korting. De kaartjes zijn ook drie maanden geldig vanaf de datum die je ingeeft. Dus mocht je niet genoeg tijd hebben, kan je altijd nog een keer terug keren.

Palacio e Parque monserrateIk besluit ook mijn derde kaartje nog te benutten en begeef me naar Palacio de Monserrate en de tuinen die hierbij horen. Blijkt dat ik makkelijk had kunnen lopen, maar wanneer het keihard begint te regenen ben ik blij dat ik de bus heb gepakt. Het eerste dat me opvalt is dat het heel rustig is. De rij bij de kassa, die ik gelukkig kan vermijden, lijkt lang. Maar eenmaal in het park, heb ik het heerlijke idee dat ik de enige ben.

Palacio de Monserrate is een van de weinige plekken in Sintra, zonder Moorse invloeden. Het is gebouwd door een Engelse zakenman en is zowel van binnen als van binnen echt prachtig gedetailleerd. Aanrader is om lekker door de tuinen rond te lopen, deze bieden je van uit veel mooie hoeken een uitzicht op het paleis.

Palacio e Parque monserrate

Op naar huis

Ik had graag langer gebleven en volgende keer plan ik misschien wel een nachtje weg naar Sintra om alle andere verborgen pareltjes te ontdekken. Ik hoop dit nog te kunnen doen voor het echte hoogseizoen beginnen gaat. Deze dag verliet ik Sintra net voor het avondeten, de volgende keer wil ik optimaal genieten ook van de sfeer in het historische centrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *