Afgelopen twee weken, had ik eindelijk mijn welverdiende eerste vakantie in Portugal! Nou zou je denken, dat ik dan natuurlijk lekker even naar Nederland zou gaan, maar die trip staat al op de planning voor september. Omdat ik niet twee weken in Lissabon wilde blijven, plande ik een mini summertrip, te beginnen in Porto! Vandaag en aankomende drie dagen, zal ik schrijven over de plekken die ik heb mogen ontdekken.

Logischerwijs, is vandaag gelijk Porto aan de beurt, ik kwam hier maandagmiddag aan en spendeerde hier 1.5 dag! Porto bleek een prachtige stad, met overal verborgen pareltjes.

Van Lissabon, naar Porto

Porto is als een na grootste stad van Portugal ontzettend goed te bereiken! De stad, vooral bekend om zijn Port wijnen, die eigenlijk niet eens uit Porto komen, bereik je makkelijk met de auto, trein of bus. Raadpleeg CP.pt voor de trein dienst regelingen of Rede-expressos voor de bussen. Qua tijd ben je ongeveer even lang onderweg en ook de prijs komt aardig overeen.

Boek je ver van te voren en buiten het hoogseizoen? Bij RyanAir, boek je rond de zelfde prijs als de treinen en bussen, een binnenlandse vlucht!

Porto Avenida dos Aliados

Dag 1, bezienswaardigheden, bezienswaardigheden en nog meer bezienswaardigheden

Porto Avenida dos Aliados Ik slaap in een Hostel gelegen aan een zijstraat van het Praca de Liberdade en Avenida Aliados. Een goede start voor een stevige wandeling door de stad. Je vindt aan het einde van deze straat (of het begin), Paços do Concelho, het stadhuis. Een imposant gebouw, maar ook de rest van het plein is mooi om te bekijken. Het is omgeven door prachtige gebouwen!

Op de heenweg, naar het Hostel, spotte ik al het treinstation Sao Bento. Omdat dit makkelijk te bereiken is, besluit ik dat dit mijn volgende stap is. De moeite waard, het is werkelijk waar prachtig. De tegeltjes kunst die je in dit station aantreft. Het is dan ook een drukte van jewelste met treinreizigers en toeristen. Een interessante mengeling van mensen om te aanschouwen.

Porto Sao Bento

De prachtige kerken van Porto

Vanuit het station, loop ik door naar Sé do Porto, de kathedraal van Porto. Een prachtig en imposant gebouw. Vanaf het plein er voor en de straatjes er omheen, heb je de mooiste uitzichten over dit deel van de stad. Overal zie je torens en gebouwen boven de felgekleurde huisjes uitkomen.

Uitzicht Se de Porto Igreja Paroquial de Santo Ildefonso Porto

Vanuit hier loop ik door naar Praça da Batalha, waar de Igreja Paroquial de Santo Ildefonso is gevestigd. Een prachtige kerk, ook weer compleet met honderden tegeltjes!

Maar dat was nog lang niet alles met tegeltjes, ik vervolg mijn route richting de Torre dos Clérigos en de bijbehorende Igreja dos Clérigos. Ik neem een kijkje in de kerk die van binnen echt prachtig is. De toren sla ik helaas over, er staat een rij van hier tot ginder en eerlijk gezegd heb ik daar weinig zin in.

Igreja dos Carmelitas

Vanuit hier loop ik verder om Igreja do Carmo en Igreja dos Carmelitas te gaan aanschouwen. Onderweg kom ik nog langs de Livraria Lello (de Harry Potter bibliotheek), maar ik sla deze over.

De beide kerken, blijken ook weer plaatjes. Vooral de Igreja dos Carmelitas. Van buiten compleet aangekleed met tegeltjes, maar ook binnen is de tegeltjes kunt in volle glorie aanwezig. Ik als tegeltjes fanaat, kan hier zeker van genieten. Het is prachtig!

Ponte Luis I

PortoIk besluit weer wat terug te lopen richting de kathedraal waar ik als eerste kwam. Vanaf hier is het een paar minuten lopen naar de bovenkant van de Ponte Luis I. De bekende brug van Porto. Ik steek deze over, het geeft je prachtige uitzichten over de Douro, Porto (aan de ene kant) en Vila Nova da Gaia (aan de overkant). De brug is niet intens lang en daarom is het zeker de moeite om hem over te steken.

 

Porto Ribeira

Porto

Ik rust wat uit van al het lopen in het park dat zich aan de overkant bevind, Jardim do Morro. Nadat ik wat energie heb op gedaan, loop ik de heuvel op richting het klooster. Mosteiro da Serra do Pilar. Het aller indrukwekkendste hier, is het uitzicht dat je hebt over de stad en de brug. Ik besluit hier te blijven en de zonsondergang te aanschouwen. Wat een goede keuze is geweest. Magisch!

 

Zonsondergang Porto

Zonsondergang Porto

Zonsondergang Porto

Dag 2, stap 1: Op zoek naar streetart!

Na een goed ontbijt in het Hostel, wil ik op zoek gaan naar streetart. Waar vind ik die? Na wat googelen, kom ik erachter dat ik dan via de Rua de Miguel Bombarda, naar de kathedraal moet lopen. (Sé do Porto). Het blijkt een prima route, hier en daar zie ik ook zeker streetart! Maar lang niet wat ik ervan verwacht had. Niet de kunstwerken die ik ken en in levende lijven zou willen zien. Ik had dit dan ook niet voorbereid en moet alweer door naar beneden, de Ribeira in.

De Ribeira

De ribeiraOmgeven door gekleurde huisjes, hier en daar een betegelde kerk en gezellige kleine straatjes, loop je door de Ribeira in Porto. Het charmante oude stadcentrum van Porto. Als je de wijk doorloopt, kom je de meest gezellige plekjes tegen met leuke restaurantjes. De bekendste plek is de Cais de Ribeira. De kade van de Ribeira, langs de rivier de Douro. Je hebt hier een prachig uitzicht op de Ponte Luis I en er drijven overal prachtige Porto boten op de rivier. Deze zijn niet meer in werking, maar de gekleurde boten passen nog altijd prachtig in het straat beeld.

Ik besluit een boottocht te boeken en het water op te gaan. Mensen die mij kennen, weten dat ik dit eigenlijk overal waar ik kom, probeer te doen. Steden zijn vaak nog mooier vanuit het water en biedt je hele andere perspectieven. Zo ook voor deze ‘6 bruggen’ tocht, die je aan beide kanten tot het uiterste van Porto brengt.

Porto

Wijnproeven in Vila Nova da Gaia

Na de boottocht, steek ik de onderkant van de brug over, wat me opnieuw in Vila Nova da Gaia brengt. Dit is dus geen Porto meer. Ik besluit hier even te lunchen, te relaxen aan de waterkant en als laatste echte uitje van mijn bezoek aan Porto, besluit ik een rondleiding te nemen in de wijnkelders van Calém. Met natuurlijk aansluitend een proeverij.

Tijdens de rondleiding leren we over de verschillende manieren van het laten rijpen van de wijn, de verschillen tussen de Port rosé, de Tawny, de Ruby en de verschillende witte wijnen. Super interessant en zeker de moeite waard. De wijnen worden dus wel gerelateerd aan Porto, omdat dit natuurlijk mooi past en een mooi plaatje creeert. Maar officieel, worden deze wijnen dus gemaakt in Vila Nova da Gaia. Met druiven uit het Douro district. Wellicht, dat ik later een blog zal toewijden aan deze specifieke soort wijn, die toch echt heel anders is, dan de wijn die je doorgaans gewend bent.

Hierna besluit ik lekker rustig terug te slenteren en nog even te genieten van al het prachtige dat Porto heeft te bieden. Daarna ga ik lekker naar bed, de dag erop kan ik wat langer liggen en zal ik met de trein richting Aveiro gaan!

Porto Porto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *