Eerder schreef ik al over ons autotripje in Lissabon, waar we als eerste Obidos bezochten! Maar, dat was natuurlijk niet alles. Vanuit Obidos, reden we verder naar Batalha en vervolgens Fátima. Beide plekken, zijn klein, maar erg bekend. De ene, door een klooster, dan ander, omdat het een bedevaartsoort is. Vandaag, vertel ik je waarom je ook deze plekjes moet bezoeken wanneer je in de buurt bent.

Batalha MosteiroHet klooster in Batalha

Eenmaal in Batalha, valt het klooster niet te missen. Je rijdt praktisch zo, tegen het gotische bouwwerk aan. De opdracht van de bouw van het klooster werd gegeven door koning Johan I. Dit, naar aanleiding van het jaar daarvoor. Waarin de Portugezen de Castillianen overwonnen tijdens de slag bij Aljubarrota. Met de naam Mosteiro de Santa Maria da Vitoria, is het klooster vernoemd naar Helige maagd Maria.

Ondanks, dat Johan I de opdracht gaf, was de constructie van het klooster pas anderhalve eeuw en 7 koningen later, klaar. Ondanks, dat, was het niet onbewoond, want ondanks dat het in 1517 af was, leefden er al van 1388 mensen in het klooster.

Het klooster bezoeken

Batalha
Wanneer je het klooster bezoekt, zul je als eerste in de stichterskapel komen, hier bevinden zicht de grafkisten van Johan I (de opdrachtgever tot de bouw van het klooster) en zijn vrouw. Helaas, werd een deel van de kapel verwoest tijdens de grote aardbeving in 1755. Ondanks, dat, is het nog steeds adembenemend. Vanaf daar ga je verder het klooster in en zul je uiteindelijk uitkomen bij een achthoekige kapel, dat door allemaal kleine straalkappeltjes is omringt. In eerste instant, was dit bedoelt als begraaf plaats voor koning Johan I. Dit vond nooit plaats, maar Koning Eduard I, vond toch dat ze afgemaakt moesten worden. Echter, werd hier vier jaar later in 1438 mee gestopt. Het heeft daarom nooit een dak gekregen en werd uiteindelijk het mausoleum van koning Eduard I en zijn vrouw.

Fátima

Fatima zelf, is een plaats in Portugal. Het dankt zijn naam aan een Moorse Prinses. In mei 1917, werd door herderskinderen een verschijning van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima, de plek een bedevaartsoort. Daar werd in 1944 een basiliek voor gebouwd, arsindsdien komen pelgrims van over de hele wereld hier samen en is het 1 van de belangrijkste bedevaartsoorden voor Mariaverering.

Basiliek van Fatima

De verschijning

De verschijnning van de Heilige maagd Maria, Nossa Senhora do Rosario aan de herderskinderen Jacintha, Francisco en Lucia veranderden alles voor deze plaats. In eerste instantie reageerde de kerk terughoudend, maar de bevolking koesterden deze gebeurtenis. In 1930, werden de verschijningen pas erkend. 13 mei, was de eerste verschijning. Gevolgd door meerdere verschijningen op de 13e van de maand, tot en met oktober. Daarom, zal het er op elke 13e van de maand een stuk drukker zijn. Maar, 13 mei is de belangrijkste viering hier in Fátima. De avond van te voren, hebben zij de kaarsenprocessie, waar duizenden kaarsen van de aanwezige gelovigen het immense plein verlichten. Hier zijn duizenden gelovigen bij, deze wereldwijde bekendheid, is vooral toegenomen toen Pas Johannes Paulus II, openlijk vereerder van Onze-Lieve-Vrouw Fátima, een bezoek bracht nadat hij in 1981 een aanslag overleefde.

Pelgrims

Elke maand trekken er duizenden pelgrims naar dit bedevaartsoord, zoals eerder al verteld, meestal op de 12e of q3e van de maand. Ze vertrekken uit verschillende delen van Portugal en veel van hen, leggen de tocht per voet af. Net als de routes naar Santiago de Compostela, zijn er vier routes met bewegwijzering. Zo is de plek, altijd voor iedereen goed te vinden.

Sanctuario Fatima

Maar ik heb niets met het geloof?!

Maak je geen zorgen, ook dan is het een interessante gewaarwording en ontzettend indrukwekkend. Neem alleen al de basiliek van Fatima! Het is een belangrijk heiligdom en het is prachtig. Je kunt er niet om heen, net als dat je niet om het plein heen kunt, waar het aan ligt. Wanneer je bij de basiliek staat, kijkend naar de basiliek, ligt er aan je linkerhand een klein kapelletje. Dit is de plek, waar de Onze-Lieve-Vrouw de herdertjes gevraagd heeft om een kapel te bouwen. Hier kun je de kroon van Maria bewonderen.

Wat vooral mijn interesse wekte, waren de mensen die op hun knieen over het plein gingen. Na het opgezocht te hebben, bleken dit de boetleingen te zijn die hun zonden gaan betalen. Zij verbranden op het einde wassen ledematen als offer aan Maria. In 2007, werd er ook tegenover de Basiliek een kerk ingewijd. Het is een modern gebouw, waar 8700 pelgrims plaats kunnen nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *