Afgelopen augustus maakte ik een dagtrip naar Parijs. Mensen verklaarden me voor gek, 20 uur onderweg om binnen 12 uur een stad compleet te bezoeken?! Maar goed, ik ging het doen. Via slangenreizen.nl boekte ik een dagje Parijs en zo stond ik maandagochtend (nacht) om 00.30 op station Holendrecht om richting Parijs te gaan.
Ik ben een georganiseerd typ en had op papier al compleet uitgestippeld, wanneer, hoelang en waar ik heen wilde in Parijs. Eenmaal in Parijs, waar we vanaf een uur of half 10 waren, bleek deze planning weer eens niet gebruikt te gaan worden.
Place de la Concorde
De buschauffeur zet ons af op het Place de la Concorde. Place de la Concorde is vertaald in het Nederlands het Eendrachtsplein. Het plein is ontzettend groot, meer dan 8 hectaren aan grond. Het plein is niet altijd Place de la Concorde geweest, zo was het ooit Place de La Revolution. In deze tijd werd het ruiterstandbeeld van Lodewijk XV dat er oorspronkelijk stond, vernield en ingeruild voor een guillotine. Deze guillotine deed dienst voor 1119 executies.
Na de revolutie onstond langzamerhand het plein zoals we het nu kennen en sinds 1795 heet het Place de la Concorde. Vervolgens werd in 1836 de 23 meter hoge Obelisk geplaatst van koning Ramses II uit Luxor. Een geschenk van Mohammed Ali en een van de drie Naalden van Cleopatra. Het heeft vijf jaar gekost deze Obelisk te krijgen zoals hij nu staat. het duurde twee jaar tot de Obelisk aankwam in Parijs en uiteindelijk drie jaar om het 227 ton wegende obelisk recht te laten staan.
Vanaf Place de la Concorde vertrekken elk jaar de parades op Quatorze Juillet, de Franse feestdag. Op deze dag wordt de revolutie van twee eeuwen geleden herdacht.
Op het plein vind je ook standbeelden die staan voor elke grote stad van Frankrijk, daarnaast is het plein omgeven met prachtige gebouwen met verschillende functies.
Wandeling langs de seine / Musee d’Orsay
Als eerste besluit ik, nadat ik het plein een beetje ontdekt heb, om een stuk te gaan lopen langs de seine. Via de Pont de la Concorde bereik ik de overkant, waar ik gelijk tegen het Palais Bourbon aanloop. Oorsponkelijk werd dit paleis gebouwd voor de Lodewijk XIV, de hertogin van Bourbon.
Vervolgens vervolgens volg ik mij weg naar het Musee d’Orsay. Een museum met westerse kunst van 1848 – 1914. In de collectie van het museum bevinden zich onder andere topstukken van Vincent van Gogh, Claude Monet en Rodin.
Maar niet alleen dat is indrukwekkend, ook het gebouw waarin het museum zich bevind is prachtig. Het is een voormalig treinstation Gare d’Orsay.
Het Louvre
Wanneer ik verder loop, geniet ik vooral van het prachtige uitzicht over de Seine en het prachtige water wat hier doorheen stroomt. Veel hardlopers, toeristen en mensen die onderweg zijn naar hun werk komen hier samen. Na het musee d’Orsay gepasseerd te zijn, besluit ik de Pont Royal over te gaan om uit te komen bij het prachtige Louvre.
Onder de poort door, om verrast de worden door de immense aanwezigheid van toeristen. Het Louvre is werkelijk prachtig en ondanks dat ik geen ‘fast lane’ tickets heb en er een pittige rij staat, besluit ik naar binnen te gaan. De wachttijd is kort, al met een halfuur sta ik in de piramide. Wat best wel grappig is, door de mensen die je hier doorheen naar binnen ziet gluren. Binnen is het een drukte van jewelste met fotograferende aziaten, rondrennende kinderen en ronddwalende kunstliefhebbers.
Het duurt niet lang, voordat ik doorheb dat je gratis naar binnen mag wanneer je uit een EU-land komt en onder de 26 jaar bent. Het enige dat je hoeft te doen is bij een van de entrée’s je ID-kaart of paspoort te laten zien.
Geschiedenis Louvre
Het eerste wat ik zie, is een tentoonstelling over het Louvre van paleis naar museum. Het Louvre bevindt zich namelijk in een middeleeuws kasteel. Het kasteel bood onder andere bescherming aan de koninklijke schatkist en de stad. Karel V maakte uiteindelijk een koninklijk paleis van het Louvre. Karel V was zelf een kunstverzamelaar en gaf het Louvre alvast iets van zijn toekomstige functie. Namelijk door het vestigen van zijn bibliotheek.
In de honderdjarige oorlog werd het Louvre zwaar beschadigd. Hoewel er veel plannen waren om het paleis te herbouwen, duurde het meer dan 100 jaar voordat het paleis in renaissance stijl weer werd opgebouwd. Dit gebeurde uiteindelijk in 1546. Dit ontwerp bestond uit vier vleugels rondom een binnenplaats, dit is vandaag de dag de ‘Sully’ vleugel in het museum. In 1564 wordt er ten westen van het Louvre gebouwd, dit werd verbonden met een vleugel langs de seine. De zogenoemde ‘Denon’ vleugel.
In de loop van de jaren verliest het Louvre zijn functie als paleis. De markies van Marigny, de nieuwe beheerder van het Louvre, laat de bouw plannen voltooien. Vervolgens werd de graaf van Angiviller, de nieuwe beheerder. Hij wilde een deel van de koninklijke kunstcollectie onderbrengen in het Louvre. Echter gooit te revolutie roet in het eten. Na de revolutie zet hij toch in zijn plan door en in 1793 opent het Louvre voor het eerst zijn deuren als museum.
Louvre als museum
In eerste instantie was het Louvre vooral een inspiratieplek voor kunstenaars. Bezoekers kregen alleen op zondag toegang. Het heette het Musee Napoleon. In de komende jaren werd er veel kunst aan de collectie toegevoegd en wordt de Richelieu vleugel aan het gebouw toegevoegd. Onder Napoleon III wordt het uiteindelijk ook mogelijk voor gewone burgers om op doordeweekse dagen het museum te bezoeken.
Vervolgens spring ik in de geschiedenis naar de tweede wereldoorlog, veel belangrijke kunstwerken werden in deze tijd geëvacueerd, ingekist en getransporteerd op de vlucht voor de nazi’s. De toekomst voor onder andere de Mona Lisa wordt onzeker.
De laatste grote uitbreiding aan het Louvre zoals we het nu kennen, vindt plaats in 1981 – 1999. Een project dat niet meteen door de Fransen werd omarmd. Het toepassen van moderne architectuur in een belangrijk Frans cultuuricoon, werd niet meteen geaccepteerd. Hierbij heb ik het natuurlijk over de Piramide van het Louvre. Uiteindelijk worden deze aanpassingen wel doorgevoerd en dat maakt het Louvre zoals het nu is, het op twee na grootste museum ter wereld. En biedt het onderdak aan de wereldberoemde Mona Lisa en heel veel andere soorten kunst uit verschillende periodes.
3 uur later, kom ik erachter dat ik als kunstliefhebber mezelf een beetje verloren ben in het Louvre. Al drie uur dwaal ik rond, helemaal niet verkeerd en ik kan nog uren blijven… Echter heb ik maar 12 uur in Parijs en is er natuurlijk nog veel meer dat ik wil zien! Dit komt aanbod in mijn volgende artikel!