Je eerste interrail reis! Alleen of met vrienden, hartstikke spannend natuurlijk! Logisch dat je de keuze maakt, het is namelijk een prachtige ervaring. Je kan compleet op de bonnefooi gaan, het een en ander van te voren regelen of natuurlijk je hele reis al uitstippelen. Als je een controlfreak bent, of als je voor het eerst alleen gaat en op de bonnefooi te spannend vind, is het fijn om dit te doen. Met dit artikel hoop ik je een beetje op weg te helpen…

Stap 1 – Doe inspiratie op voor steden die je wilt bezoeken

Ga eens lekker rondkijken naar mooie en interessante bestemmingen in Europa. Waar zou je graag heen willen? Maak hier een mooie lijst van, schrap hier en daar nog een paar plaatsen. Kijk hier een week later nog eens naar en kijk dan of dit je definitieve lijst wordt.

Stap 2 – Bepaal hoeveel plekken je kan gaan zien en welke interrailpas je nodig hebt

Tuurlijk kan je bijna nooit in een interrail trip alles zien, wat je zou willen zien. Tenzij je tijd heb om 4 maanden op reis te gaan. Kijk hoeveel dagen je weg kan gaan, deel dit door het gemiddelde aantal dagen wat je wilt besteden per stad en voila. Zoveel plekken kan je bezoeken.

Wel is het verstandig om een 2 of 3 bonusdagen achter de hand te houden… Mocht er bijvoorbeeld geen nachttrein rijden of mocht je ergens een tussenstop willen maken. Vervolgens kan je op de site van Interrail kijken welke pas je nodig hebt, bestel deze nog niet.

Stap 3 – Lees je in over de interrail regels

Een reisdag is een dag van maandag 12.00AM tot maandag 11.59PM. Maar mocht je nou een nachttrein nemen, kan het zijn dat je op maandag 20.40 vertrekt en dus dinsdag pas weer aankomt. Hier heeft interrail een mooie regel voor, vertrekt jouw directe nachttrein na 19.00u en kom je na 4.00u de volgende dag aan? Dan mag je alsnog 1 reisdag rekenen in plaats van 2. Houdt hier rekening mee, tijdens het plannen van je reis.

Interrail reis plannen

Stap 4 – Pak de interrailkaart erbij + de railplanner

Vervolgens pak je de interrailkaart erbij en je eigen lijstje met steden. Aan de hand van dit lijstje, schrijf je verschillende mogelijkheden van routes op. Wanneer je een zoot routes hebt, ga je door middel van de railplanner kijken hoe de verbindingen zijn.

Aan de hand hiervan, kan ik een aantal routes alweer afstrepen en hier en daar wat aanpassingen doen. Het kost een hoop tijd, uitzoeken hoeveel reisdagen het je kost, hoe de verbindingen en zo zijn. Maar uiteindelijk na een paar dagen besteed te hebben aan deze stap 4, heb je wel jouw perfecte route samengesteld!

Stap 5 – Schaf je interrailpas aan (en maak reserveringen)

Schaf je benodigde interrailpas aan. Wanneer je deze binnen hebt, kan je ook via het online portaal van interrail al vast je reserveringen maken. Echter, kost dit wel een hoop extra geld. Je kan, als je het aandurft, ook je reserveringen maken op het station van vertrek. Kans is alleen, dat de trein volgeboekt zit en je staan moet. Zit een nachttrein vol? Dan kan je vaak niet eens mee.

Stap 6 – Lees de brochures heel goed door

Lees alle boekjes die je van interrail krijgt goed door, hier staat letterlijk alles in wat je nodig hebt en weten moet!

Bonustip #1:
Wil je zoveel mogelijk uit je trip halen? Zorg dat je dan zoveel mogelijk reist met nachttreinen, dit scheelt je een overnachting en je kan je kostbare uren overdag besteden op je bestemming!

Bonustip #2:
Pas op met het maken van reserveringen van reizen met krappe overstaptijd, het komt zelden voor dat een internationale trein niet vertraagd is. Zonde als je voor je reservering betaald hebt en je je aansluiting mist!

Bonustip #3:
Is de reis tussen twee steden wel erg lang? Kies een mooi plekje in het midden van de route om 1 dag even lekker tot rust te komen voor je verder reist.

Bonustip #4:
Neem de tijd… Tuurlijk wil je zoveel mogelijk steden zien in de paar vakantiedagen die je hebt. Maar zorg wel dat je in elke stad genoeg tijd hebt. Ik probeer zelf altijd minimaal 3 dagen in een stad door te brengen. Daarbij is het ook lekker om op minimaal 1 plek wat langer te blijven en tot rust te komen. Niets is vervelender dan het gevoel hebben dat je alleen maar onderweg bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *