Oudste dierentuin Duitsland

De dierentuin in Berlijn bestaat al sinds maar liefst 1844! Berlin Zoo, was daar mee de eerste in Duitsland en de negende dierentuin in Europa. Toen de dierentuin opende was dat onder de naam Zoologischer Garten bei Berlin. De dierentuin lag toen niet in Berlijn, maar aan de rand van de stad. Vandaar deze naam.

De eerste jaren van de dierentuin waren weinig succesvol totdat de oude eigenaar van de dierentuin in Keulen, Dhr. H. Bodinus directeur werd. Financieel kreeg hij het beter op de rit, waardoor er meer dieren konden komen. Wat natuurlijk resulteerde in meer bezoekers. Na diens dood, stond dit een tijd stil. Financieel werd alles op de rit gebracht door zijn opvolger, pas toen Ludwig Heck – ook oud directeur van de dierentuin in Keulen – directeur werd, kwamen er weer veranderingen. Er werden meer dierenhuizen geopend, waardoor de dierentuin een van degene was met de meeste soorten. Zijn zoon nam het over en zorgde dat de dierenhuizen meer natuurlijk werden door de tralies te vervangen door andere ontwerpen.

Tweede wereldoorlog

Gedurende jaren 30 werd onder leiding van Hitler de raad van toezicht gezuiverd van Joden, ook Joodse aandeelhouders werden uitgesloten. In 1939 werd ook voor het Joodse publiek de toegang tot de dierentuin ontzegd.

Ik vond het goed om te lezen, dat een groot deel van de dieren bij het aanbreken van de oorlog werd geëvacueerd. De dierentuin moest het ontgelden in bombardementen, waar bij die van november ’43 intense schade achterlieten. Het deed me pijn te lezen dat tijdens deze bombardementen op 22 en 23 november meer dan 30% van de dierenpopulatie alsnog werd gedood.

Zelfs een dierenoppasser moest het met de dood bekopen, dit kwam vooral door de luchtdoelgeschutbunker (de Flakturm), deze lag naast de dierentuin. Tijdens deze strijd kwamen ook veel dieren alsnog om.

Bij het einde van de oorlog, blijkt de Berlin Zoo zwaar beschadigd en blijken maar 91 overgebleven dieren de slag overleefd te hebben. Op 1 juli 1945 heropende de dierentuin zijn deuren.

Na de oorlog

Ondanks geldtekort, nam de nieuwe directeur Katharina Heinroth zich voor om de dierentuin weer op te knappen. Een aantal verblijven werden compleet opnieuw gebouwd, anderen werden opgebouwd van de overblijfselen. Haar opvolger nam deze taak over en had als doel de dierentuin weer eentje te maken, met de meeste soorten dieren. In de jaren daarna werd de leiding nog een aantal keren overgenomen en werd de dierentuin steeds meer opgelapt en uitgebreid tot wat het op de dag van vandaag is geworden.

En nu?

Ik was echt verbaasd over deze prachtige dierentuin die inmiddels midden in de stad ligt. De dierentuin bedekt inmiddels 35 hectare en heeft echt een hele hoop dieren. Je komt echt van alles tegen, roofdieren en olifanten. Maar ook Nijlpaarden, wat een rustgevende dieren zijn dat om naar te kijken zeg!

Maar ook natuurlijk apen, wist je dat Bokito uit Berlijn komt? En dat hij ook wel eens ontsnapte in deze Berlin Zoo? De dierentuin is ontzettend logisch ingedeeld en biedt je de mogelijkheid om werkelijk alles te zien. Natuurlijk kreeg ik het voor elkaar om verdwaald te raken. Hoe kan het ook anders? Nog even hier, nog even terug naar daar? Het is een schone, mooie en indrukwekkende dierentuin met prachtige verblijven voor de dieren. Echt het bezoeken waard.

Hoe kom je er?</4>
De Berlin Zoo of ook wel de Zoologischer Garten is makkelijk te bereiken door de centrale ligging.

S-bahn: S5, S7, S75 (halte Zoologischer Garten)
U-bahn: U2, U9 (halte Zoologischer Garten)
U-bahn: U1, U9 (halte Kurfürstendamm)

Zoologischer Garten Berlijn

Berlin Zoo

Zoologischer Garten

Zoo Berlin

Berlin Zoo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *