Berlijn voelt voor mij als een soort van thuiskomen, als ik in een stad lekker tot mezelf kan komen dan is het daar! 1 van de redenen waarom ik er voor gekozen heb om over ongeveer 12 weken de halve marathon daar te gaan lopen. Langs alle bezienswaardigheden. Om alvast in de Berlijn stemming te komen, zal ik aankomende 12 weken elke vrijdag het een en ander in de spotlight zetten.

Je kan je voorstellen dat ik inmiddels al heel veel gezien heb in deze fijne stad. Ik zet vandaag de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn voor je op een rijtje! Deze moet je sowieso gezien hebben, voor je weer weggaat.

Bezienswaardigheden: Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

Wanneer je aan Berlijn denkt, denk je waarschijnlijk aan het beeld van deze stadspoort. Het is een van de belangrijkste en bekendste bezienswaardigheden van Berlijn. Het is de enige stadspoort van Berlijn die nog overeind staat, maar in de tweede wereldoorlog, is hij ernstig verwoest geweest. De renovatie die volgde is in 1957 afgerond. Het is overdag altijd erg druk bij de Brandenburger Tor, bezoek hem eens ‘s ochtends vroeg of juist wat later op de avond!

Bezienswaardigheden: Eastside Gallery Berlijn

Eastside Gallery / Berlijnse Muur

De East Side Gallery is het langste stuk van de Berlijnse Muur dat nog rechtop staat. Het 1316 meter tellende stuk muur staat tussen Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke. Liefhebbers van kunst kunnen hier hun hart ophalen, want de gehele lengte is volgespoten met graffiti. En niet zomaar, nee in het jaar na de val van de muur (1990), zijn 118 kunstenaars uit 21 landen uitgenodigd om met hun kunst hun visie te geven over de politieke situatie toentertijd. Naast het kunst kijken, is het een bijzondere gewaarwording om te zien hoe hoog en groot de muur eigenlijk is.

Bezienswaardigheden: Denkmal für die ermordeten Juden Europas

Holocaust Monument

Het Denkmal für die ermordeten Juden Europas is het bekendste holocaust monument dat je waarschijnlijk kent. Het monument bestaat uit 2711 betonblokken met allemaal een verschillende formaat. Tussen de blokken zit een ruimte van 95 cm en eronder is een expositieruimte ingericht. Het is ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman en volgens hem roept het, het gevoel van desoriëntatie en isolement op. Zoals de Joodse bevolking zich tijdens de zogenoemde holocaust gevoeld zou moeten hebben. En dat gevoel roept het monument inderdaad op, het is een hele aparte gewaarwording om hier doorheen te lopen en de weg en je reispartner weer te vinden. 1 van de indrukwekkendste en grootste bezienswaardigheden in Berlijn.

Fernsheturm Berlijn

Fernsehturm

Zodra ik de Fernsehturm zie, maakt mijn hart elke keer weer een sprongetje. Het is 1 van de bekendste herkenningspunten in Berlijn en is elke keer weer een bevestiging dat ik er weer ben! En, de Fernsehturm staat vlakbij mijn standaard hostel. Ideaal als ik verdwaald ben. Fernsehturm is letterlijk een televisietoren en hij stamt uit de DDR tijd. Het is met zijn 368 meter het hoogste gebouw in Duitsland. Tegenwoordig is het vooral een populair uitzichtspunt, vanaf 203 meter kun je op een heldere dag ontzettend ver kijken en dus ook de andere bezienswaardigheden zien vanuit de lucht. Ook kun je in de bol eten in het restaurant.

Reichstag

In de wijk Tiergarten staat de Reichstag het parlementsgebouw van Duitsland. In 1933 werd het gebouw zwaar beschadigd door een brand, een van de voorzetten voor de nazi cultuur die heerste onder Hitler. Er is tijdens de Koude oorlog geprobeerd het gebouw weer te herstellen, zoveel mogelijk in de oude staat. In de jaren hierop volgend werd de Reichstag niet meer gebruikt voor politieke doeleinden, deze functie kreeg het pas weer in 1999. 10 jaar na de val van de muur. Rond deze tijd kwam ook de glazen koepel. De Reichstag is een gebouw met een rijke geschiedenis, die ook zeker zwarte dagen kent. Het is een prachtig gebouw, die zeker het bezoeken waard is.

Gedenkstätte Bernauer Strasse

Gedenkstätte Bernauer Straße

Een monument ter herinnering aan de Berlijnse muur. Hier kun je de muur bekijken zoals hij toen was, compleet in originele staat. Een indrukwekkende gewaarwording. Het monument loopt langs de gehele lengte van de Bernauer Strasse. Over deze hele lengte van 1.4 kilometer is een openluchtmuseum, kleine monumentjes en heel veel informatie. Ook zijn er nog funderingen te zien van huizen die gesloopt moesten worden ter uitbreiding van de muur. Een indrukwekkend stukje geschiedenis, waar je als je bij het stuk muur staat dat nog in tact is echt de rillingen krijgt als je bedenkt wat zo’n scheiding heeft betekend voor de inwoners van Berlijn. Ook het bezoekerscentrum aan de over kant van de straat is de moeite waard. Vanaf hier kun je ook omhoog om het gebied van de muur vanaf hier te bekijken.

Flughafen Tempelhof

Tempelhof

Een klein vliegveld in het centrum van Berlijn, dat in 2008 sloot voor vliegverkeer. In de jaren ’20 was het 1 van de grotere vliegvelden. Tegenwoordig is het de kleinste in Berlijn, echter behoort het gebouw nog wel tot 1 van de grootsten in Europa. Tijdens de verschillende oorlogen heeft Tempelhof verschillende rollen gespeeld, vervolgens werd in de jaren ’70 vliegveld Tegel geopend. Mensen in de omgeving van Tempelhof klaagden over geluid en vervuiling, daarnaast bleek Tempelhof ook technisch niet meer aan de eisen te voldoen. In 2008 sloot Tempelhof definitief. Tegenwoordig doet het zijn functie als stadspark eer aan. Mensen komen om er om te relaxen, hardlopen, skaten, barbecuen, fietsen, picknicken, je kan het zo gek niet bedenken.

Olympiastadion Berlin

Olympisch Stadion

Het Olympisch stadion werd gebouwd voor de Spelen in 1936. Toentertijd moest het gebouw zoveel mogelijk “rijk en macht” uitstralen naar de rest van de wereld. Dit was voor Hitler een gouden kans. Inmiddels zijn veel dingen uit de nazi tijd verdwenen, maar het bombastische en het grootse is nog overal voelen. Een indrukwekkend stadion, dat je zeker gezien moet hebben. Ook kan je er een rondleiding volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *