Liep ik ongeveer een maand geleden, nog mijn eerste 5 kilometer evenement sinds een jaar tijd. Leek het mij slim, om me dit weekend in te schrijven voor de ¼ marathon van Rotterdam! Het doel was om hier in de laatste weken Portugal, flink naar toe te trainen. Maar dit liep iets anders dan verwacht, ik heb daarom nog getwijfeld om te gaan. Maar, omdat het altijd zo’n leuke dag is met mijn moeder en zo’n feest in Rotterdam, dacht ik weet je? Ik ga gewoon, ik zie wel hoe ik die 10 kilometer door ga komen!

Voor de race

Om 6 uur gaat de wekker, want Rotterdam is niet om de hoek en daarom altijd een vroegertje. Drie kwartier later, zitten we in de auto naar Delft Zuid, om daar vervolgens de trein te pakken en rond half 9 in Rotterdam te zijn! Eenmaal daar, begint het al te kriebelen. Al deze hardlopers bij elkaar, wat is dat toch mooi he. Voor het eerste jaar, moet ik in de rij voor mijn startnummer en door het lopen van centraal naar de beurs, resulteert dit erin, dat ik nog een kwartiertje ongeveer heb, om in het start vak te komen. Gelukkig, rekken ze deze tijd nog een beetje. In no time, heb ik mijn startnummer opgespeld, mijn schoenen aan en sta ik keurig om 09.20 in het startvak. Het eerste startvak, dat had ik niet verwacht. Maar ergens, is het ook wel fijn. Ik weet dan ook, dat ik niet vast te lopen kom op een gegeven moment!

Kwart Marathon Rotterdam Start

De zenuwen zijn wel aanwezig. De laatste keer dat ik 10 kilometer liep, was op 30 december 2017! Meer dan een jaar geleden. Hoe ga ik dit vandaag dan redden? Ik zal heel rustig moeten lopen en dan nog ben ik bang, dat ik niet genieten kan en kapot zal gaan. Ik moet mezelf toespreken om rustig te worden, al moet ik wandelen… Ik moet en zal het halen vandaag! Geen twijfel over mogelijk.

Kilometer 1 t/m 3

Ik ben van mij zelf gewend, om veel te snel te starten. Maar, daar mag ik vandaag echt niet intrappen. Gelukkig, lukt het mij vandaag om weg te gaan met een pace rondom de 6’15’’. Ik heb bijna nog nooit zo langzaam een race gelopen, maar voor nu voelt het als een fijn tempo. Ik kan goed meekomen met het startvak en ben niet de enige die er niet als een gek vandoor gaat. Dat is fijn! Zoals ik weet, staat het de eerste twee kilometer sowieso al vol met publiek en muziek. Dit werkt opzwepend. En ik merk, dat ik echt aan het genieten ben! Ik heb de evenementen ongelofelijk gemist en wat is het heerlijk om weer mee te doen, hier, in mijn eigen koude (maar vandaag warme) Nederland!

Kwart Marathon RotterdamDaarna, volgt natuurlijk het stuk naar het Kralingse Bos, kilometer 3, lijkt zo lang op zich te laten wachten. Dat ik bijna begin te hopen, dat ik hem gemist heb en dat kilometer 4 zich laat zien, maar niets is minder waar. Uiteindelijk volgt dan toch kilometerbordje 3!

Kilometer 3 t/m 6

Ook kilometerbordje 4, laat lang op zich wachten! Maar ik loop nog keurig tussen de 6’15’’ en de 6’30’’, zonder eigenlijk enige moeite te hebben. Dat is natuurlijk nog niet zo gek, op zo’n afstand. Ik weet nu, vrijdag heb ik 4 kilometer gelopen en dat ging ruk, ik ben nu al zoveel makkelijker! Als ik zo doorga, haal ik de 10 kilometer met twee vingers in mijn neus!

Ik ben blij, dat we nu in het Kralingse bos, langs de plas lopen. Wat een prachtig stukje Rotterdam is dit toch! Lekker even rustig aan drinken bij de drinkpost en weer verder! Het publiek komt langzaamaan weer langs de route staan, wanneer we het Kralingse bos uitlopen. Yes, we zijn weer in de stad en ik ben over de helft! Op 6 kilometer zelfs dik over de helft en ik heb het nog steeds niet zwaar! Ik hebt tempo wel iets laten zakken, maar het gaat lekker… Toch, maak ik me nog zorgen. Na kilometer 6 komt kilometer 7 er aan en de afgelopen tijd heb ik niet verder gelopen dan 7 kilometer. Zal het daar dan misgaan?

Kilometer 7 t/m 9

Ik weet niet wat er gebeurt is na kilometer 5, maar de kilometers lijken ineens zoveel korter! Voordat ik het weet, doemt kilometerbordje 7 alweer op en hoef ik nog maar drie kilometer. Ik had echt verwacht, dat ik mezelf vanaf dit punt toch zeker bij elkaar moest rapen en moest motiveren met de woorden, het is nog maar drie kilometer en dat red jij! Dat doe ik wel, maar echt nodig is het niet. Kilometer 8 dient zich in no time aan en ik ben gewoon al 8 kilometer heel makkelijk aan het lopen en volop aan het genieten! Dit is hardlopen, zoals het bedoelt is!

Wat voor kilometer 7 en 8 goldt, goldt ook voor kilometer 9. Na een stuk aardig valsplat, loop ik het bordje voorbij en weet ik: Nog 1,55 kilometer en dan ben ik er!

Kilometer 10 t/m finish

Kwart Marathon RotterdamGestaag loop ik doot en ik verhoog zelfs mijn tempo zonder problemen! Wat lekker zeg, het publiek staat alweer rijen dik aan te moedigen en wat is dat toch vet zeg. Op een gegeven moment, denk ik, dat we de 10 kilometer er op hebben zitten en dat ik nog 550 meter moet. Yes! Ik heb de 10 gehaald, nu is het nog een pisstukje denk ik bij mezelf. Die 550 meter, kan er ook nog wel even bij.

Echter, blijk ik het fout gezien te hebben en blijk ik nog een stukje langer te moeten. Dat is lastig, zeker omdat je er mentaal al bent. En dat maakt deze 550 meter, het enige stuk van deze race, waarop ik het zwaar heb gehad. Wat ben ik blij en enthousiast wanneer de finish in beeld komt, ik krijg er geen echte sprint meer uit, maar ik geniet! Wanneer ik de finish overkom, kan ik alleen maar denken: Wanneer mag ik weer?

Eindtijd

Kwart Marathon Rotterdam MedailleIk ben uiteindelijk gefinished in 01.07.37, met een gemiddelde pace van 6’25’’. De 10 kilometer liep ik in 01.05.09. Totaal geen tijd, waar ik eerder blij mee zou zijn en dat ben ik ook eigenlijk niet. Stiekem hoop je toch altijd op een wonder en dat er meer in zit! Maar voor nu, moet ik hier blij mee zijn! Ik heb bijna en jaar niet gelopen en ben nu pas drie maanden weer een beetje halfbakken kleine afstandjes aan het trainen. Ik ben dan ook supertrots, dat ik deze 10 kilometer zo makkelijk heb kunnen lopen en dat ik er niet in getrapt ben om te hard te gaan. Zodat ik elke kilometer heb kunnen genieten. Ook goed, voor de sport en hardloop motivatie. Kom maar door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *